מאצ'ו פיצ'ו היא בין אתרי התיירות החשובים והאהובים בעולם, ואחד מהגילויים הארכיאולוגיים החשובים ביותר ביבשת דרום אמריקה. היא אמנם היתה מוכרת למקומיים כבר מאות שנים, אך לא זכתה להתעניינות ולהכרה בינלאומית עד למאה ה-20.
ארכיאולוג אמריקאי מאוניבסטת ייל אשר ערך בדיקות מדעיות באתר בשנת 1911, כתב ספר על ממצאיו ועל העיר הנסתרת. אותו ספר הפך עם השנים לרב-מכר ומשך את הסקרנות של המטיילים ושל החוקרים. ההתענינות והחשיבות הגדולה של האתר הביאה לכך שבשנת 1983 הכריז ארגון אונסק"ו על העיר של מאצ'ו פיצ'ו כאתר מורשת עולמית.
עם הזמן הפך האתר לכה חשוב ופופולרי, שלאחרונה אף זכה להיכנס לרשימת שבעת פלאי עולם החדשים, שנבחרה על ידי מצביעים מכל העולם.
מאצ'ו פיצ'ו- או בכינוייה- "העיר האבודה של האינקה" (מושג קצת שנוי במחלוקת לאור העובדה שהמקומיים ידעו עליה תמיד), היא הסמל המוכר ביותר של אימפריית האינקה, אימפריה ששלטה והשפיעה על חלקים נרחבים בצפון יבשת דרום אמריקה.
מבנה העיר
צורתו הכללית של האתר מזכירה את מבנה עוף קונדור, סמל חשוב בתרבות האינקה החי בהרי האנדים ובעל מוטת כנפים האדירה (העוף הדורס הגדול בעולם, שני במוטת הכנפיים רק לאלבטרוס).
האזור "העירוני" של מאצ'ו פיצ'ו מחולק לשלושה אזורים:
- האזור הקדוש בו נהגו להתפלל ולערוך טקסי דת. בין המבנים נמצאים אתרים של פולחן לשמש ולגשם, אחוזת קבר, מקדש ועוד.
- מחוז המגורים של "פשוטי העם".
- המחוז המלכותי הבנוי לאורך טרסות המשקיפות על העמק, בו גרו אנשי הדת ואנשי האצולה של האינקה.
הבנייה של אתר המאצ'ו פיצ'ו, המאפיינת גם אתרי אינקה בולטים אחרים, היא תוך שימוש באבנים גדולות ומסותתות, לעיתים בגדלים ומשקלים יוצאי דופן, אשר הותאמו אחת לשניה בדיוק כה רב, בכוונה תחילה, בכדי להימנע מהצורך בשכבת טיט שתחבר ביניהן. האבנים נחצבו וסוטטו במחצבה אשר ממוקמת באתר, והיא שימשה לבניית בתי העיר, ולהקמת שביל המחבר את מאצ'ו פיצ'ו לעיר הבירה של האינקה- קוסקו.
מדענים עדיין חלוקים בדעתם בנוגע לסיבה לבניית המאצ'ו פיצ'ו, ולסיבות לנטשיתה של העיר, אך דבר אחד ברור כשמש – האתר, שהשתמר בצורה נפלאה (רק 15 אחוזים מן המבנים הצריכו שיחזור), הינו אתר מרתק בצורה יוצאת דופן. עצם הצעידה ברחובות העיר העתיקה וההשתאות מרחובות בתי האבן ומקירות האבנים המסותתות באופן כה מושלם, היא חוויה שאין שני לה.
מקדש השמש, או בשמו המקומי- אינטיהואטאנה, הינו השריד החשוב ביותר מבין הממצאים הארכאולוגים. זו אבן קדושה המשקיפה על העמק היפהפה ושימשה כשעון שמש כנראה, ובטקסים של מעברים בין העונות.
מומלץ לעלות לבקתת השומר לתצפית פנורמית נהדרת על מאצ'ו פיצ'ו.
אפשרות נוספת לטיול היא לצפות במאצ'ו פיצ'ו במלוא הדרו מפסגת הר וואינה פיצ'ו (Huaina Picchu).
הגעה למאצ'ו פיצ'ו
חלק גדול מהמבקרים באתר מגיעים ישירות מקוסקו, אך משום שהדרך מפותלת ולא קצרה, והצורך להגיע למאצ'ו פיצ'ו כמה שיותר מוקדם, עדיף לשבור את המסלול, ולהוסיף יום עד שלושה ימים בעמק הקדוש שבין קוסקו למאצ'ו פיצ'ו. ניתן לקחת רכבת (ויסטה דומה) המגיעה עד לעיירה אגואס קליינטס (Aguas Calientes) שלמרגלות מאצ'ו פיצ'ו, ולעלות להר באוטובוס בבוקר למחרת.
ביקור באתר
המלצה שלנו- התחילו את הביקור מוקדם (האתר נפתח ב-6:00 בבוקר), כדי שתוכלו להספיק לסייר ולשוטט בו כמה שיותר זמן, ולהגיע בזמן חזרה לאגואס קליינטס, כדי לעלות על הרכבת חזרה לקוסקו.
בנוסף- כמות המבקרים באתר היא אדירה וכשלוש שעות לאחר הפתיחה, כבר נהיה קשה להינות ולהסתובב בשלווה בין רחובות האבן. בשנים האחרונות החל משרד התיירות של פרו להגביל את כמות המבקרים היומית באתר לכ- 2,500 איש ביום, בכדי למנוע נזק מצטבר. מומלץ לכן להשיג את כרטיסי הכניסה ערב מראש או אף לפניכן.
אולי יעניין אתכם גם